Prawidłowa waga ciężarnej

Prawidłowa waga ciężarnej – ile zdrowo przytyć w ciąży. 

dr Jacek Tulimowski – specjalista ginekolog położnik

 

“Babcia zawsze mawiała, że w ciąży trzeba jeść “za dwoje”, czy to prawda? Ile powinnam prawidłowo przytyć w ciąży?”

Zobacz też: 

Przed porodem. Przygotowanie mięśni krocza do porodu.

Pierwsze oznaki ciąży.

Jak dbać o skórę, włosy i paznokcie w ciąży?

Szczepienia przeciw grypie u kobiet w ciąży

Wpływ stresu na ciążę

Oziębłość seksualna po ciąży

Ciąża a dieta.

Drodzy Państwo, bardzo często kobiety na nas – ginekologów dziwnie patrzą, ponieważ proponujemy w ciąży dietę, planowanie diety i dbanie o figurę.
Od ostatnich 10 lat bardzo dużo poświęca się ustaleniu na początku ciąży BMI – Body Mass Index, czyli indeksu masy ciała, a następnie obliczeniu na podstawie tego indeksu ilości kilogramów jakie możemy przytyć w ciąży i w każdym trymestrze ciąży. Oczywiście możemy się do tego nie stosować i mogą być to pobożne życzenia położnika ginekologa, ale konsekwencje zdrowotne tego dla pacjentki, dla przyszłej mamy, są przykre. Przede wszystkim następuje obciążenie stawów biodrowych, kręgosłupa, stawów kolanowych, jest trudniejszy poród i trudniejsze gojenie się rany krocza. To są rzeczy, z którymi pacjentka z monstrualną nadwagą w ciąży może się spotkać.
 prawidłowa waga w ciąży

Jak planować dietę?

 Przede wszystkim zasięgnąć opinii lekarza, który po pierwsze zbada BMI, ustali ilość i algorytm przybywania na wadze w odpowiednich trymestrach ciąży. Następnie jeżeli posiada, zaprezentuje nam i przekaże dietę dla kobiet ciężarnych; jeżeli nie posiada gotowego schematu odeśle nas o dietetyka, z którym współpracuje. Dietetyk ułoży nam dietę odpowiednią dla okresu ciąży, dietę, w której pewne produkty zastępowane są innymi. Prosty przykład: ser biały tłusty zastępujemy chudym albo mozzarellą, ziemniaki i makaron zastępujemy ryżem lub kaszą, mleko tłuste zastępujemy chudym, mięso wieprzowe zastępujemy drobiem lub rybami.  To powoduje, że waga przy tej diecie jest bardziej utrzymywana w ryzach. I proszę pamiętać, że nasze kilogramy nie przekładają się na kilogramy dziecka. Czyli może się zdarzyć, że pani, która przytyła w ciąży 12 kilogramów urodzi dziecko 4 kilogramowe, a pani, która przytyła 25 kilogramów urodzi dziecko 2,5 kilogramowe. Więc pamiętajmy, że każda dieta w ciąży jest mile widziana, zarówno dla dziecka, jak i dla przyszłej mamy.
Największy przyrost wagi następuje zwykle między 20–30. tygodniem ciąży, a tuż przed porodem, po 36. tygodniu, zazwyczaj jest minimalny.

Ile waży cała ciąża?

Masa samego dziecka : 3- 4kg; macica to 1 kg, masa łożyska : 0,5 -1 kg, płyn owodniowy : 1-2 kg, ciążowe piersi  piersi ważą 1-2 kg, krew zwiększa objętość średnio o  2 kg; obrzęki dodają statystycznie 1,5 kg. Z prostej matematyki wynika, że średnio wolno nam przytyć 11 kilogramów. Z tym zastrzeżeniem, że jednak każda kobieta przez ciążę przechodzi trochę inaczej.

Cukrzyca ciążowa

Cukrzyca ciążowa to zaburzenie tolerancji węglowodanów powodujące zwiększenie stężenia glukozy we krwi, które po raz pierwszy zostało rozpoznane w ciąży. Typowa cukrzyca ciążowa, która mija wraz z porodem, jest zwykle rozpoznawana między 24. a 28. tygodniem ciąży.
Cukrzyca ciążowa dotyczy zwykle kobiet, u których występują czynniki ryzyka, takie jak:cukrzyca ciążowa w poprzednich ciążach, wiek powyżej 35 lat, nadwaga lub otyłość, nadciśnienie tętnicze przed ciążą, urodzenie więcej niż dwojga dzieci, urodzenie dziecka o masie ciała powyżej 4 kg, urodzenie noworodka z wadą rozwojową, zespół policystycznych jajników.
Wystąpienie cukrzycy ciążowej stanowi swego rodzaju sygnał ostrzegawczy dla kobiety – wskazuje, że organizm ma predyspozycję (najprawdopodobniej genetyczną) do zaburzeń gospodarki cukrowej. Oznacza to, że w przyszłości może się u niej rozwinąć cukrzyca typu 2. Na posiadane geny nie mamy wpływu, możemy jedynie modyfikować tzw. czynniki środowiskowe. Jedynym sposobem zapobiegania wystąpieniu cukrzycy typu 2 czy opóźnienia jej rozwoju jest zdrowy tryb życia, czyli utrzymywanie prawidłowej masy ciała, regularna aktywność fizyczna i właściwe żywienie.

Powikłania cukrzycy ciążowej

Nieleczone zaburzenia gospodarki węglowodanowej w okresie ciąży zwiększają ryzyko urodzenia dziecka o masie ciała za dużej w stosunku do wieku ciążowego, czyli tzw. makrosomii płodu. Stwarza to zagrożenie wystąpienia powikłań porodowych zarówno u matki, jak i u dziecka. Skutkiem nieleczonej cukrzycy ciążowej może być również wystąpienie niedocukrzeń u noworodka po porodzie.

 

Rozpoznanie cukrzycy ciążowej

Cukrzyca ciążowa zwykle nie daje żadnych objawów, dlatego też w celu jej rozpoznania u kobiety w ciąży należy w określonym czasie oznaczyć stężenie glukozy we krwi. Kobiety, u których występują czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy ciążowej, powinny zaraz po stwierdzeniu ciąży otrzymać od lekarza ginekologa zalecenie wykonania doustnego testu tolerancji glukozy – tzw. krzywej cukrowej z 75 g glukozy. Pozostałe ciężarne powinny otrzymać zalecenie oznaczenia stężenia glukozy we krwi na czczo.

Jeżeli stężenie glukozy na czczo wynosi <5,6 mmol/l (100 mg/dl), wynik jest prawidłowy. W tej sytuacji lekarz powinien zalecić kolejne badania (test obciążenia glukozą – tzw. krzywą cukrową) między 24. a 28. tygodniem ciąży. Jeżeli stężenie glukozy wynosi 5,6–6,9 mmol/l (100–125 mg/dl), wynik jest nieprawidłowy i lekarz powinien zalecić jak najszybciej wykonanie doustnego testu tolerancji glukozy z 75 g glukozy.

Doustny test tolerancji z 75 g glukozy zwany również krzywą cukrową, polega na pobraniu krwi żylnej na czczo oraz 2 godziny po wypiciu 75 g glukozy. Bardzo ważne jest przestrzeganie kilku zasad, aby test ten był przeprowadzony we właściwy sposób: przed wykonaniem testu ciężarna powinna odżywiać się jak dotychczas, wynik testu wykonanego w trakcie stosowania diety cukrzycowej jest niemiarodajny; testu nie należy wykonywać podczas gorączki, infekcji i ostrych zachorowań; pierwsze pobranie krwi powinno nastąpić na czczo, po minimum 8 godzinach od spożycia ostatniego posiłku i wypicia płynu
po pobraniu krwi na czczo ciężarna powinna wypić 75 g glukozy rozpuszczonej w 250–300 ml wody (bez dodatków) w ciągu 5 minut; przez 2 godziny po wypiciu glukozy ciężarna powinna czekać w pozycji siedzącej (lub leżącej) na kolejne pobranie krwi; aktywność fizyczna wpływa na wynik testu i czyni go niemiarodajnym
podczas 2 godzin oczekiwania na kolejny pomiar nie wolno spożywać posiłków, pić płynów ani palić papierosów.

Leczenie cukrzycy ciążowej

Leczenie cukrzycy ciążowej polega na stosowaniu specjalnej diety cukrzycowej (zwiększona ilość białka, odpowiednia liczba kalorii), pomiarach glikemii za pomocą glukometru oraz oznaczeniach stężenia glukozy i acetonu w moczu.   Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest specjalna dieta cukrzycowa dla kobiet w ciąży. Dieta taka powinna zawierać minimum 1800 kcal (dla ciąży bliźniaczej 2000–2200 kcal) i odpowiednio zwiększoną ilość białka, niezbędną dla prawidłowego wzrostu płodu. Dietetyczka lub lekarz powinni przeprowadzić szkolenie z diety cukrzycowej. Dieta ta nie ma służyć odchudzaniu; kobieta w ciąży nie powinna być głodna.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *