Afrodyzjaki to produkty zawierające pierwiastki i minerały korzystne dla układu rozrodczego i sił witalnych.
Wiele produktów zyskało swoją sławę afrodyzjaka dzięki specyficznemu wyglądowi – ostrygi, małzę, figi w przekroju przypominaja waginę. Czy istotnie natura ofiaruje nam produkty, które wzmagają popęd seksualny? Co jeść przed randką? Czy ostrygi to najsilniejszy afrodyzjak?
Izolda przez przypadek napoiła Tristana wywarem z lubczyku, w tej chwili Tristan zapałał do niej namiętnością silniejszą niż śmierć. Luybczyk jest bowiem afrodyzjakiem. Mianem afrodyzjaków określono substancje, co do których panuje opinia, że powodują one zwiększony popęd płciowy lub potencję. Zwykle działają bezpośrednio lub pośrednio na przewodnictwo dopaminergiczne lub modyfikują poziom hormonów płciowych. Uważa się, że działanie takie ma szampan, kawa z dodatkiem imbiru, cynamonu i koziego mleka, owoce morza, morele zmiksowane z mleczkiem pszczelim. Jednym z najsilniejszych afrodyzjaków jest johimbina.
Sylwia Leszczyńska – dietetyk, Instytut Sanvita
Czy istnienie naturalnych środków pobudzających potencje o mit, czy tez współczesna nauka skłonna jest przyznać, że natura wspomaga kochanków? Mam 40 lat – co powinienem jeść jeśli planuję dłuuugi erotyczny wieczór? Czy jak najem się ostryg to moja potencja wzrośnie i będę lepszy w łóżku?
Raz mówi się, że naturalne afrodyzjaki istnieją, innym razem, że ich nie ma. Jaka jest prawda? Afrodyzjaki, czyli substancje z diety, które wzmagają pobudliwość seksualną, jak się okazuje mogą mieć wiele różnych działań, jednak nie zawsze jest to dobrze udokumentowane.
Żeńszeń, chili, imbir, kurkuma – afrodyzjaki w kuchni
Jeśli chodzi o przykłady to żeńszeń, jeden ze znanych powszechnie afrodyzjaków jest produktem, który zawiera dość dużo argininy czyli aminokwasu, który w organizmie zmienia się w tlenek azotu. Z kolei tlenek azotu powoduje lepszy dopływ krwi do narządów płciowych. Można więc przyjąć, że żeńszeń działa jak afrodyzjak i pobudza funkcje seksualne.
Innym przykładem jest papryczka chilli. Zawiera ona kapsaicynę, substancję odpowiadającą za pieczenie. Kapsaicyna zwiększa wydzielanie endorfin, z kolei większa ilość endorfin w organizmie powoduje większą przyjemność, większą satysfakcję seksualną. Poza tym kapsaicyna poprawia krążenie i napływ krwi do narządów płciowych, co również związane jest z większym odczuwaniem przyjemności. Innymi substancjami , powszechnie uznanymi afrodyzjakami są np. imbir czy kurkuma. Mogą one rownież poprawiać krążenie i właściwie głównie dzięki tej poprawie krążenia w obrębie narządów płciowych przypisuje się działanie afrodyzjaków.
Arginina, kapsaicyna.
L- arginina występuje w sposob naturalny w organizmie człowieka jako aminokwas endogenny, czyli wytwarzany z innych związków. Badania dowodzą, że z wiekiem zdolność syntezy argininy maleje, a jej niedobory prowadzą do zachwiania równowagi organizmu. Arginina jest istotna dla tzw. cyklu mocznikowego czyli usuwania toksycznego amoniaku z organizmu. Arginina ma też fundamentalne znaczenie w syntezie tlenku azotu, który zwiększa światło naczyń krwionośnych. Zaburzenia metabolizmu tlenku azotu mogą skutkować miażdżycą, nadciśnieniem I innymi chorobami sercowo – naczyniowymi. Arginina pomaga sportowcom w regeneracji po cięzkim wysiłku, a chorym na serce zwiększa wydolność
Kapsaicyna – organiczny związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Działa na receptory bólu (nocyceptory) powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.Pokrewne kapsaicynie związki (kapsaicynoidy) są odpowiedzialne za ostry smak pieprzu czarnego, ostrej papryki, kurkuminy i wielu innych ostrych przypraw korzennych. Uczucie palenia i bólu związane ze spożywaniem kapsaicyny wynika z jej bezpośredniej interakcji z neuronami układu nerwowego. Kapsaicyna nie powoduje jednak żadnych trwałych uszkodzeń tkanek – pobudza tylko komórki nerwowe w dokładnie ten sam sposób, jak rzeczywiste uszkodzenia tkanek na skutek urazu mechanicznego lub poparzenia. W medycynie kapsaicyna jest stosowana jako lek rozgrzewający stawy i mięśnie pod postacią maści i plastrów.
Idealny posiłek przed randką.
Idealnym posiłkiem, który może wpłynąć na zwiększenie funkcji seksualnych, może być zupa/krem z soczewicy, który dostarczy dużą ilość cynku. Możemy do zupy dodać na przykład pestki dyni, które są również znakomitym źródłem cynku. Drugim daniem mogłyby być ryby bądź owoce morza – świetne źródło zarówno cynku, selenu oraz jodu. Plus brokuły posypane sezamem dostarczającym dużej ilości witamin z grupy B oraz minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcje seksualne.
Ostrygi a sprawy łóżkowe.
Przez wieki ostryga była uważana za najsilniejszy afrodyzjak. Ostrygi przede wszystkim są najlepszym źródłem cynku.
Cynk jest odpowiedzialny za produkcję testosteronu. Jak pokazują badania im więcej testosteronu we krwi tym większa częstotliwość udanych kontaktów seksualnych. Drugą przyczyną tego, że ostrygi mogą poprawiać nasze funkcje seksualne jest to, że są one również doskonałym źródłem selenu.
Selen, podobnie jak cynk jest zgromadzony w dużej mierze w męskich narządach płciowych i poprawia nie tylko ruchliwość, ale i ilość plemników, co może sprzyjać płodności. Oprócz cynku i selenu ostrygi są doskonałym źródłem białka, nie zawierają zbyt dużo tłuszczu, a tłuszcze, które są w ich składzie są to tłuszcze w dużej mierze nienasycone, czyli takie, które mogą obniżać poziom cholesterolu i działać profilaktycznie przy chorobach układu krążenia.
L-arginina, kapsaicyna, cynk i selen to afrodyzjaki podafrowane ludziom przez naturę. Jak wpływaja na organizmi gdzie ich szuakć mówi dietetyk Sylwia Leszczyńska
witam
Całkiem sporo jest tych afrodyzjaków, ciekawy jestem czy działanie naturalnych afrodyzjaków rzeczywiście można poczuć zaraz po spożyciu, czy raczej trzeba je stosować przez dłuższy okres czasu.