Dieta w menopauzie może mieć zasadnicze znaczenie dla łagodzenia jej skutków
Kto się nie boi menopauzy? Ten okres w życiu kobiety jest przyslowiowy. Panie nie radzące sobie ze zmianą nastrojów są uciążliwe dla otoczenia, a najbardziej dla bliskich. Ciało się gwałtownie i nieodwracalnie zmienia, libido spada – dramat! Są bardzo proste sposoby, by te katastrofę powstrzymać lub zmniejszyć jej skutki, by przez klimakterium przejść z duma i godnością osobistą. Terapeutyczne właściwości diety są dowiedzione naukowo. Co jeść w czasie menopauzy?
Sylwia Leszczyńska – dietetyk kliniczny, Instytut Sanvita
Czy dietą można złagodzić objawy menopauzy? Co jeść, a czego unikać?
Z menopauzą można wygrać. Właściwa dieta i odpowiedni styl życia mogą łagodzić dolegliwości okołomenopauzalne. Warto zwrócić uwagę na kilka istotnych produktów i substancji.
Izoflawony – silne przeciwutleniacze

Jednym z nich są izoflawony. Izoflawony są to przeciwutleniacze, które znajdują się głównie w produktach sojowych czyli zarówno w mleku sojowym, w tofu jak i w nasionach soi. Warto je wprowadzić do diety ponieważ mogą wpłynąć na złagodzenie objawów menopauzy, ale również doskonale uzupełnią naszą dietę w wapń. Wemy przecież, że w trakcie menopauzy istnieje zwiększone ryzyko osteoporozy.
Fitoestrogeny – dla dobrego samopoczucia
Warto też zwrócić uwagę na większe spożycie fitoestrogenów. Fitoestrogeny są to naturalne sterole roślinne, które w organizmie łączą się z receptorami w podwzgórzu i działają podobnie jak estrogeny tylko że łagodniej. Źródłem fitoestrogenów są na przykład fasola, soja, soczewica, bób. Warto wprowadzać te produkty w okresie okołomenopauzalnym do diety, ponieważ złagodzą również takie objawy jak uderzenia gorąca czy też zaburzenia koncentracji, zmęczenie.
Jeszcze więcej przeciwutleniaczy jako profilaktyka nowotworu
To na co należy zwrócić uwagę w trakcie menopauzy w kontekście diety, to również przeciwutleniacze, ponieważ okres menopauzalny związany jest ze zwiększonym ryzykiem chorób nowotworowych.
Przeciwutleniające substancje będą obniżały ryzyko zachorowań na raka . Dlatego warto wprowadzić do diety również polifenole, które znajdziemy w winogronach, jagodach, borówkach amerykańskich. Zarówno kwas elagowy, który znajdziemy w truskawkach czy malinach oraz inne witaminy przeciwutleniające takie jak witamina A, C, witamina E. Witaminę E znajdziemy w produktach zbożowych pełnoziarnistych, znajdziemy ją również w nasionach słonecznika i w migdałach. Witamina C będzie w głównej mierze w warzywach czerwonych i zielonych. One dostarczają jej najwięcej. Np. jedna czerwona papryka pokryje dzienne na nią zapotrzebowanie. Witaminę A oraz beta karoten dostarczą nam pomarańczowe i żółte warzywa.
Kto się nie boi menopauzy? Ten okres w życiu kobiety jest przyslowiowy. Panie nie radzące sobie ze zmianą nastrojów są uciążliwe dla otoczenia, a najbardziej dla bliskich. Ciało się gwałtownie i nieodwracalnie zmienia, libido spada - dramat! Są bardzo proste sposoby, by te katastrofę powstrzymać lub zmniejszyć jej skutki, by przez klimakterium przejść z duma i godnością osobistą. Terapeutyczne właściwości diety są dowiedzione naukowo. Co jeść w czasie menopauzy radzi dietetyk Sylwia Leszczyńska
Dodaj komentarz