Płodność mężczyzny tak jak jego masa mięśniowa zależy od treningu i diety.
Plemniki uwielbiają orzechy i seler naciowy! Jajniki zresztą też. Film obowiązkowy dla par starających się o dziecko. Dietetyk wskazuje zbawienny wpływ na płodność minerałów i pierwiastków w podstawowych produktach. Złe wiadomości dla fanów fast foodów: w hamburgerach takich składników nie stwierdza się.
Sylwia Leszczyńska – dietetyk kliniczny, Instytut Sanvita
Czy to prawda, że są produkty, które podnoszą płodność? Jakie to produkty i dlaczego właśnie te? To dla mnie ważne, bo z żoną staramy się o dziecko.
Orzechy dla planujących ciążę.
Określone składniki diety mogą wzmagać płodność – do nich należą orzechy. Są one doskonałym źródłem cynku i selenu. Cynk jest odpowiedzialny za produkcję testosteronu; selen także wpływa na metabolizm testosteronu. Bardzo dobrym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Zaledwie kilka orzechów brazylijskich pokryje dzienne zapotrzebowanie na selen. Orzechy są także doskonałym źródłem witamin z grupy B. To jest szczególnie istotne u kobiet, bowiem niedobory witamin z tej grupy mogą wpływać na zaburzenia owulacji, a tym samym na zaburzenia płodności. Witamina B6 razem z cynkiem wpłynie korzystnie na regulacje cykli miesiączkowych.
Orzechy są także doskonałym źródłem kwasów z grupy Omega3. Wiemy, że działają one przeciwutleniająco, zwalczają wolne rodniki, które mogą uszkadzać naczynia krwionośne. Dobrym źródłem kwasów Omega3 są orzechy włoskie – ich garść pokryje dzienne zapotrzebowanie.
Seler naciowy – bomba witaminowa.
Seler ma wysoką wartość odżywczą i jest bogaty w składniki mogące wspierać płodność: głównie witaminy przeciwutleniające czyli A,E i C. Seler zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż seler korzeniowy, natomiast w problemach z płodnością do diety warto wprowadzać obie odmiany selera. Nie należy też zapominać o innych warzywach – im większe urozmaicenie, tym lepiej; im więcej intensywnie kolorowych warzyw na talerzu, tym korzystniej dla płodności.
Cynk – jest jednym z niezbędnych mikroelementów aktywnie uczestniczy w metabolizmie; ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Bierze udział między innymi w mineralizacji, gojeniu się ran, wpływa na pracę układu immunologicznego, wydzielanie insuliny, oraz stężnie cholesterolu. Ponadto reguluje ciśnienie krwi I rytm serca. Uwaga! Zwiększa produkcję plemników. Niedobór cynku powoduje anemię, , złe gojenie się ran, problemy ze skórą z łuszczyca włącznie,łysienie, utratę apetytu. Brak cynku jest współodpowiedzialny za kurzą ślepotę, zmniejszenie odporności, zaburzenia smaku i węchu, miażdżycę. Cynk leczy wrzody żołądka, trądzik, reumatyzm, choroby skórne. Cynk jest wypłukiwany z organizmu przez alkohol I pigułki antykoncepcyjne.
Selen –Polskie gleby zawierają go niewiele, więc należy pamiętać o suplementowaniu go. Naturalnym źródłem selenu są zboża, mięso, jaja, nabiał, ryby i skorupiaki I drożdże. Selen działa stymulująco na układy enzymatyczne, chroni czerwone krwinki przez oksydacja, co spowalnia procesy starzenia, chroni serce, pozwala zwalczyć zmęczenie I smutek. Selen poprawia także funkcjonowanie układu odpornościowego I tarczycy. U mężczyzn połowa selenu znajduje się w jądrach i nasieniu, wpływając w ten sposób na podtrzymanie sprawności seksualnej mężczyzn. Selen zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych w różnych narządach i tkankach. Liczne badania potwierdzają, że selen zmniejsza ryzyko występowania wszystkich nowotworów a w szczególności raka wątroby, prostaty, jelita grubego oraz raka płuc.
Dodaj komentarz