Prawidłowy poziom cukru we krwi matki to podstawowa sprawa dla bezpieczeństwa płodu.
Najczęstszym powikłaniem cukrzycy ciążowej jest duża masa urodzeniowa dziecka.
Podczas pierwszej wizyty kontrolnej u prowadzący ciążę lekarz zleca badanie poziomu glukozy. Oznaczanie poziomu cukru we krwi jest bardzo ważne w diagnostyce i kontroli cukrzycy, która stanowi zagrożenie dla płodu.
Nieprawidłowy poziom cukru, zwłaszcza jego zbyt wysoka wartość może spowodować wady rozwojowych u płodu z jego smiercią włącznie, powikłania okołoporodowe, może stać się zaleceniem do cesarskiego cięcia.
Test obciążenia glukozą – krzywa cukrowa
Pierwsze badanie poziomu glukozy robimy na czczo. Nawet jeśli jego wynik jest prawidłowy, to między 24. a 28. tygodniem ciąży lekarz zleca test doustnego obciążenia glukozą czyli badanie poziomu cukru we krwi po wypiciu wody zawierającej 75 g glukozy. Glukoza potrzebna do testu jest dostępna w odpowiedniej dawce w każdej aptece. Aby złagodzić ewentualny odruch wymiotny do napoju można wcisnąć odrobinę soku z cytryny. Przed wypiciem pielęgniarka pobiera pacjentce krew by oznaczyć poziom cukru na czczo, po godzinie, a następnie po dwóch godzinach od wypicia płyny krew pobierana jest ponownie, a wyniki ze wszystkich trzech próbek są porównywane. W czasie tego badania kobieta nie musi być na czczo, nie ma także znaczenia pora dnia ani czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku. Prawidłowe stężenie glukozy w surowicy krwi wynosi poniżej 140 mg, jeśli poziom cukru wynosi od 140 do 180 mg, należy wykonać test obciążenia większą dawką glukozy. Jeśli drugi test obciążenia glukozą wyjdzie prawidłowo to wtedy powtarza się go w 32. tygodniu ciąży.
Jak przygotować się do badania
Przed badaniem nie pacjentka nie powinna stosować żadnej diety. Idealnie gdy ostatni posiłek miał miejsce min. 8 godzin wcześniej. Przez cały czas badania kobieta powinna odpoczywać i nie wykonywac żadnego wysiłku fizycznego, bo może on przekłamać wyniki testu.
Jak interpretować wyniki testu?
Już jedna wartość glikemii powyżej wartości uznanych za prawidłowe w teście doustnego obciążenia glukozą oznacza cukrzycę ciążową. Organizm człowieka w odpowiedzi na wzrost poziomu cukru (glikemii) stymuluje produkcję insuliny, odpowiedzialnej za przenikanie glukozy z krwi do komórek organizmu i przetwarzanie jej. Innymi słowy – w zdrowym organizmie insulina obniża stężenie glukozy we krwi bo zdrowa trzustka produkuje tyle insuliny, aby stężenie glukozy we krwi było stabilne. Niewystarczająca ilość insuliny lub obniżona wrażliwość komórek na jej działanie (insulinooporność) zaburzają rozkładanie cukru przez organizm.
Insulinooporność ciążowa jest zjawiskiem fizjologicznym i wynika z działania hormonów ciążowych. Insulinooporność zwiększa produkcję insuliny, co zapewnia utrzymanie właściwego stężenia cukru we krwi. Jednak u około 10% ciężarnych trzustka nie jest zdolna do zwiększenia ilości produkowanej insuliny,wtedy mamy do czynienia z cukrzycą ciążową.
Cukrzyca ciążowa
Czynnikami ryzyka cukrzycy ciążowej, są nadwaga, otyłość, wiek ciężarnej, obciążenia genetyczne, nadciśnienie tętnicze, zespół policystycznych jajników. Ponad połowa przypadków cukrzycy ciążowej notowana jest jednak wśród kobiet spoza grupy ryzyka, dlatego oznaczanie poziomu glukozy jest bardzo istotne. Choroba rzadko wywołuje objawy fizyczne umożliwiające jej rozpoznanie.Po porodzie poziom cukru na ogół wraca do normy, choć zdarzają się przypadki przekształcenia cukrzycy ciążowej w cukrzyce typu 2.
Dieta cukrzycowa
Kobieta ze zdiagnozowaną cukrzycę ciążową dostaje od lekarza ścisłe zalecenia dietetyczne. Podstawowe zasady to regularność posiłków i eliminacja produktów bogatych w cukier takich jak: żółty ser, słodycze, miód, większość owoców, białe pieczywo, tłuszcze zwierzęce.
Artykuł powstałe we współpracy z portalem
Dodaj komentarz